Frenz Of Tentera Negara

Selamat datang Ke Blog TENTERA NEGARA. Tulisan untuk bacaan, berdasarkan pertimbangan penulis. #IniBlogBukanKauYangPunya

Monday, 12 January 2015

Ini Khutbah Yang Dikatakan EKSTRIMIS...? #ISLAMBERSATU

 
 
Adakah Ini dikatakan sebagai Ekstrimis..? Apakah Islam masih mahu berdiam diri...? Islam Kena bersatu! lawan musuh yang memerangi Islam...
 
 
Riwayat:  Bukhari dan Muslim
Kategori:  Akhlak
Hadith:
Daripada Abu Musa RA katanya, sabda Rasulullah SAW : “Bandingan seseorang mukmin dengan mukmin yang lain seumpama sebuah bangunan yang bahagiannya saling menguatkan antara satu sama lain”. Dan baginda menjalinkan antara jari-jarinya.
Huraian Hadith:

Orang-orang Islam mestilah hidup tolong-menolong dan bersatu padu.
 
Tolong menolong dan bersatu padu adalah asas kekuatan dalam masyarakat Islam.
 
Hadis ini membuat perumpamaan untuk mendorong orang yang beriman supaya membudayakan sikap tolong menolong, bantu membantu sesama mereka. Ini kerana manusia tidak boleh hidup sendirian malah saling memerlukan antara satu sama lain, seperti sebuah bangunan yang bahagian-bahagiannya saling menguat dan melengkapkan antara satu sama lain. Walaupun kedudukan dan peranan mereka berbeza tetapi perbezaan itu adalah berdasarkan kepada persediaan dalaman masing-masing atau keupayaan dan keistimewaan yang dikurniakan Allah SWT.
 
Islam adalah agama kemasyarakatan dengan ertikata  menggalakkan umatnya hidup bermasyarakat, setiap individu merupakan sekeping bata dalam bangunan kemasyarakatan, dia wajib memelihara hak orang lain sepertimana haknya wajib dipelihara oleh orang lain.

2 comments:

  1. Kita sbg. NEGARA ISLAM tak patut asyik APOLOGETIK & TUNDUK-mcm-KULI pd. si puak EKTREMIS/PENGGANAS KAPIRDAJAL ANTI-ISLAM termasuk yg. mcm. PENGGANAS loyar LONGKANG BANGKAI BABI PORKsen dan kit-SIAL KANGKANG BABI! Sampai begitu kurang ajaq asyik MENGHINA ISLAM, Al-Quran dan Hukum HUDUD, serta para ULAMA dan MUFTI kita yg. digelar PORKsen sbg. 'ANJING' yg. "BARKING mad" - dan juga KPN yg. diFITNAH tindakannya berkaitan UMNO kononnya, harus SAMAN PENGGANAS PORKsen ni BERJUTA!

    Si PENGGANAS/EKSTREMIS ANTI-ISLAM/umatnya spt. loyar LONGKANG BANGKAI BABI PORKsen ni juga nak ambil kesempatan nak jadi 'hero' KEPARAT kebebasan-"free speech"-SAMPAH Barat-Zionis, di mata Dunia Barat-Zionis, apalagi dgn. insiden Paris, yg. disyaki dirancang si ISrael/NATO, utk. terus menjtuhkan Islam/umatnya termasuk di Eropah/Barat!

    Kan Dunia Islam dan ramai pemimpin Islam-LIBERAL dok asyik TERUJA mcm. si PEMBODEK-BANGANG memanjang - dok SEMBAH-mcm-si-KULI, "hak asasi kesamaan-kebebasan tanpa-batasan/demokrasi"-SAMPAH si MUSUH ISLAM Barat-ZIONIS dan ejen-ejennya dari si DAPBANGKAI/PKRSODOM: sedgkan si Barat-ISrael boleh asyik MENJAJAH/MEROMPAK Dunia Islam dan MEMBUNUH umatnya dlm. GENOSID yg. berterusan, termasuk di Palestin, Iraq, Syria, Afghanistan, Nigeria, Mali, Afrika Tengah, Guinea, Kenya, Somalia dsbnya! Dasar si HIPOKRIT-puak-syaitan termasuk UN/ICC-ICJ-INTERPOL dsbnya yg. disyaki diKUASAI si Barat/NATO- ZIONIS!!

    Nek Tempoyak.

    ReplyDelete
  2. Betul setuju sgt apologetik kita org Islam Malaysia ni.
    Kalau di negara Arab dh lama kena hukuman berat!
    Lepas ni ostad2 JAKIM pro PAS tu pun akn slow down khutbah tajuk2 yg lg tak beranis entuh peranan musuh2 Islam spt Cina pemakan babi2 ni
    mereka boleh attact kita lepas tu kita xboleh lawan.

    Ini undang2 babiCina dan kafir.
    Hairan ustaz2 Jakim ni pun takkan tak reti nak jawab balas.
    Kalau hal yg mengancam Islam JIHAD itu jalannya
    JIHAD itu bukan nk pergi perang dgn org Kafir.. tp pergi perang dgn org yg nak perangi Islam..

    itu jelas dan xperlu takut.
    Kalau tak kacau kita... JIHAD tak berlaku.
    Sama saja di mana2. jika langgar undang2 maka ada hukuman.

    Kafir nk lawan dan bunuh Islam.. maka lawan balas lah.. apa yg nak ekstrimisnya?
    Org yg attact Islam itulah ekstrimis dan perosak perpaduan..

    itu yg kita lawan.. bukan apologetik..

    ReplyDelete