Frenz Of Tentera Negara

Selamat datang Ke Blog TENTERA NEGARA. Tulisan untuk bacaan, berdasarkan pertimbangan penulis. #IniBlogBukanKauYangPunya

Friday, 18 April 2014

UNIT AMAL SERU ROH MENDIANG MATI SYAHID...?



Aku semakin hari semakin pelik dengan perangai geng-geng kopiah alaf baru ni... Budak-budak hingusan, yang jenis ikut-ikutan tapi tak berilmu... Inilah jadinya, asal boleh jadi cerita, dilayan... Macam orang Mabuk!

Ya lah, aku tahu kita kena bersangka baik, tapi, mendokan agar si mati kafir menjadi syuhadah aku rasa cukup pelik sekali... Tapi bila melibatkan saudara sesama ISLAM mereka herdik dan cerca... Mereka Lawan tanpa pedoman... Hanya kerana berlainan parti, walhal, parti ini hanyalah landasan untuk berkuasa... Tapi, kafir yang suatu ketika dahulu pernah mereka lawan, hari ini hanya kerana kuasa mereka cukup sayang tanpa melihat perkara yang tersembunyi yang mereka tidak ketahui...

Pelik!

Fatwa Kebangsaan

Hukum Menyebut “Rest In Peace – RIP” Kepada Bukan Islam Meninggal Dunia

Apakah hukum untuk orang Islam menyebut “Rest In Peace – RIP” pada ketika mendengar seorang yang bukan Islam meninggal dunia? Adakah ia bergantung pada niat? Bagaimana jika ucapan itu hanya sebagai penghormatan sesama manusia?

PENJELASAN:

Secara dasarnya Islam membenarkan ucapan yang baik terhadap orang bukan Islam atas dasar kemanusiaan dan penghormatan terhadap hak mereka dalam melaksanakan agama mereka. Ini dapat dikiaskan dengan penghormatan Rasulullah s.a.w apabila Baginda berdiri menghormati jenazah seorang Yahudi yang lalu di hadapan Baginda.

Dua (2) perkara penting dalam isu memberi ucapan kepada orang bukan Islam. Pertama, niat seseorang dalam memberikan ucapan tersebut. Sekiranya sesuatu ucapan diberikan dengan niat membenarkan kepercayaan sesuatu agama yang jelas bertentangan dengan Islam, maka ia adalah dilarang. Sementara sekiranya ia diucap sekadar penghormatan secara umum, maka ia adalah harus.

Keduanya, latarbelakang tradisi istilah yang diucapkan. Sekiranya ia telah menjadi sebahagian dari amalan keagamaan maka ia adalah dilarang.

Dalam konteks ucapan Rest in Peace, ia adalah satu bentuk ucapan doa yang biasa diucapkan dalam agama Kristian terutama dalam mazhab Katolik sejak abad ke-18. Ia juga biasanya diukir di batu nisan mereka yang telah meninggal dunia di kalangan masyarakat Kristian. Versi penuh ucapan tersebut yang berasal dari bahasa Latin itu ialah ‘May his soul and the souls of all the departed faithful by God’s mercy rest in peace.’

Ia juga mengandaikan orang bukan Islam tersebut akan mendapat rahmat dari Tuhan sebagaimana doa asal yang disebut dalam bahasa Latin. Sedangkan dari sudut akidah Islam seseorang yang mati dalam kekufuran tidak akan mendapat keampunan dan rahmat dari Tuhan. Ini berdasarkan ayat al-Quran, Surah al-Taubah:113,“Tidaklah dibenarkan bagi Nabi dan orang-orang beriman, meminta ampun bagi orang-orang musyrik, sekalipun orang itu kaum kerabatnya sendiri, sesudah nyata bagi mereka bahawa orang-orang musyrik itu ahli neraka.”

Oleh yang demikian seorang Islam adalah amat tidak digalakkan untuk mengucapkannya kepada seorang bukan Islam.

Walaubagaimanapun Islam tidak menghalang seseorang Islam mengucapkan simpati terhadap keluarga orang bukan Islam yang meninggal dunia dengan ucapan yang tidak memberi implikasi keagamaan seperti “Saya bersimpati dengan apa yang berlaku kepada anda “ atau “ kami mengucapkan kesedihan atas kehilangan si fulan dari keluarga anda”.

Wallahu a'lam. - rujuk

10 comments:

  1. Rasa-rasa mcm fitnah UMNO BN lagi. Tak mungkin seorang yang jelas kafirnya diminta doakan sedemikian. Hakikatnya ialah selidik dulu berita ini, sesuai dengan perintah Allah dalam Surah Al-Hujurat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sikit2 fitnah UMNO.....singkatnya fikiran ko tu...malahan bengong dan bangang

      Delete
    2. Kalau kau ni alim tentu kau pun siasat dulu betul ke tidak ianya dari web Unit Amal, bukan terus tuduh sebagai fitnah Umno.Cermin lah diri sendiri dulu.

      Delete
  2. Sudah2 le. .semua yg kena btg hidung sendiri...dikatakn fitnah. dan dikatakn kerja UMNO. Jgn igt semua yg dlm PAS tu faham islam 100%. Cuba lihat akaun twitter khalid ismeth......atau hishamuddin rais..... nk ckp ape. Jgn berlagak geng sendiri xpnh buat salah.

    ReplyDelete
  3. Atau fitnah dari kebodohan orang PAS sendiri! Bukan semua orang PAS alim.......apatah lagi zaman kuantiti meningkat, kualiti menurun, tarbiah pun kurang........asyik Putrajaya saja ghoyah nya!!!!

    ReplyDelete
  4. Unit anal PAS sedang mabuk ketum agaknyaa...kihkihkih

    ReplyDelete
  5. gambar husam tu pun dah mata juling, mcm tengah mabuk pil kuda aje ....

    ReplyDelete
  6. Nama Unit Amal Pas ni pon hampir sama dengan Amal Movement oleh pihak Syiah. http://en.m.wikipedia.org/wiki/Amal_Movement

    ReplyDelete
  7. PAS BODOH MACAM LEMBU HARAM MACAM BABI!!!

    PAS BODOH MACAM LEMBU HARAM MACAM BABI!!!

    PAS BODOH MACAM LEMBU HARAM MACAM BABI!!!

    PAS BODOH MACAM LEMBU HARAM MACAM BABI!!!

    ReplyDelete